Om bryghuset

Gistrup Bryghus er et mikrobryggeri i den mikroskopiske ende. Faktisk så lille at der udelukkende er tale om produktion til eget forbrug, da der max. kan brygges 60 liter pr. bryg og max. brygges to bryg på en dag. Oftest brygges der kun 25-30 liter og kun ét bryg på en dag, og der brygges selvfølgelig ikke hver dag - det skal jo være sjovt i længden, og det er det! Det tillader desuden flere eksperimenter - en gang i mellem bliver det jo ikke fantastisk øl :-)

Hvorfor så oprette en hjemmeside til et bryghus, der knapt nok eksisterer?
Og hvornår eksisterer et bryghus? Er det først når man kan producere flere hundrede liter øl i timen?

Bryghus eller ej. Stort eller småt. Hjemmeside skulle der til!

Bryghuset holder til i et af kælderrummene på privatadressen, og det fungerer ganske fint. Ikke et tilfældigt kælderrum, men i vores BRYGGERS hvor der - som navnet antyder - naturligvis skal brygges.

For de mere grej-fikserede vil jeg på opfordring opremse nogle af de øl-ting jeg anvender:

  • Selve bryggryden er et ombygget feltkøkken fra 2. verdenskrig. Opvarmes med gas. Stativet er klatsvejset på bedste fuskermaner ud af diverse genbrugs-stålprofiler.
  • Jeg bruger oftere og oftere mit 3 x 27-liters setup af el-gryder for at kunne eksperimentere lidt mere.
  • Jeg bruger el og/eller fjernvarme til opvarmning af øvrigt vand til processen.
  • Malt køber jeg typisk i hele sække, så der kan brygges, når jeg har lyst til det.
  • Humle og gær er også altid på lager af samme årsag.
  • På gadgethylden stå der bl.a. refraktometer, Erlenmeyerflaske/kolbe, magnetomrører, mikroskop, hemocytometer (tællekammer) m.m. Slanger, fittings, pipetter, kemi o.s.v. er der også i rå mængder.
  • Gæringen foregår i separat rum med termostatstyret rumtemperatur.
    (OK - det er faktisk på gulvet i gæstebadeværelset, men det andet lød lidt bedre.)
  • Øllet tappes for det meste på 19-liters stålfustager, og er så klar til fadølsanlægget.
  • Fadølsanlægget har 5 haner = 5 slags øl :-)
  • Øl-køleren er en ombygget kummefryser (har skiftet termostaten til kølerums-model), og med det setup kan jeg tappe 100-120 liter fadøl pr. omgang inden køleren - og jeg selv - trænger til en pause.
  • Når jeg er i mangel på fustager og skal have tappet en ny øl hjælper bl.a. naboer gerne med at få tømt slatter i fustagerne. De er ikke ansat på nogen måde, men arbejder på forunderlig vis gerne gratis.