Skip to main content

Om brygmesteren

Vælger man at kalde sin produktion for et bryghus, er man vel også nødt til at tilegne sig titlen brygmester. Det har jeg så gjort, så her er lige et par ord om personen bag og hvordan det hele startede.

Jeg hedder Peter, brygger øl på hobbyplan, er øldommer og tager ud og holder ølsmagninger og -foredrag samt undervisning relateret til øl. Herunder vil jeg prøve at fortælle lidt mere om mig selv, selvom det også kan gribe om sig :-)

I 2006 var jeg til en 30-års fødselsdag, hvor jeg bl.a. sad til bords med en gut der hedder Sune. Han er faktisk "skyld" i, at jeg startede med at brygge øl. Efterhånden som festen skred frem og snakken gik, fandt han (og egentlig også jeg selv) ud af, at min kone Line faktisk har brygget øl under sin uddannelse til farmaceut. Her gik jeg og troede, at hun "kun" vidste en masse om produktion af lægemidler, og så havde hun holdt det mere eller mindre hemmeligt, at hun faktisk har LÆRT hvordan man brygger øl under kontrollerede forhold.

Så var det at netop Sune undrede sig over, hvofor vi så ikke havde brygget øl derhjemme, og det satte tankerne i gang. Det skulle da prøves. På nettet blev der de efterfølgende uger brugt en del aftener på at læse en masse om andres erfaringer. Generelt kan det siges, at håndbryggere er nogle meget hjælpsomme mennesker, og jeg har stadig stor glæde af de mange fora der findes rundt omkring til den slags. Nogle år efter oprettede jeg facebookgruppen "Haandbrygger" hvor vi er mange, der hjælper hinanden og deler erfaringer på godt og ondt.

Jeg fik hurtigt et fornuftigt overblik over, hvad der skulle bruges af udstyr, og med mit "krejlergen" i bagagen fik jeg fat på hovedparten af det udstyr, der skulle bruges.

Jeg havde dengang ikke den fjerneste øl-relaterede uddannelse, men har både teknisk snilde samt evnen og lysten til at sætte mig grundigt ind i teorier om nye ting. Herunder det at brygge øl.

Line derimod ved en "hulens masse" om produktion af lægemidler, og det er et af de områder, hvor der - set med mine øjne - stilles ekstremt høje krav til både renlighed og at man har styr på sine arbejdsgange. Begge dele noget, der er vigtigt for at kunne brygge godt øl. Hun har også styr på, hvornår noget er rent og hvornår det ikke er - noget som vi almindelige dødelige blot vurderer med det blotte øje (og får "skæld-ud" for den slags sløseri...)

Desuden har Line den fantastiske egenskab, at hun i den grad er ølnyder. Noget jeg nævnte til en ølsmagning, hvor én af deltagerne ved en fejl hørte det som "øl-luder" og efter ca. en time forsigtigt spurgte: "Hvad vil det sige, at din kone er øl-luder". Hun var vist den eneste, der havde hørt forkert :-)

I 2010 deltog jeg på øldommerkursus, bestod efterfølgende eksamen og er i dag aktiv øldommer, heraf 5 år som bestyrelsesmedlem i Danske Øldommere (ca. 150 medlemmer) hvor de 2 år var som formand. Jeg har flere gange været med til at planlægge og afholde øldommerkurser og tilhørende eksamen, og 3 år i træk har jeg været ansvarlig for "DM i håndbrygning" - naturligvis med hjælp fra ca. 50 dygtige færdiguddannede øldommere., så der er vist grundlag for at nørde i bund her ;-)