Øllet
Der bliver ikke systematisk produceret og dermed solgt øl. Det er udelukkende til privat brug, men en grafiker-ven syntes, at der skulle en hjemmeside til for at fortælle lidt om denne hobby, som af og til stjæler tid fra kalenderen.
Derfor vil der heller ikke stå noget om de forskellige bryg. Når vi har gæster, kommer der som regel en omgang håndbryggede øl på bordet, og det er nok den bedste måde at smage øllet på. Hovedparten af øllet tappes 19-liters fustager og fra dem over i glas og/eller kander til at stille på bordet - medmindre gæsterne er tørstige nok til at spænde fustagen på fadølsanlægget. Herligt.
Jeg har enten alene eller sammen andre brygmakkere, brygget med udgangspunkt i over 100 forskellige opskrifter, hvoraf flere af dem er brygget mere end en gang efter evt. finjustering af opskriften. Antallet af opskrifter er naturligvis roligt stigende. Det er den eksperimenterende del, der driver mig, og ikke nødvendigvis at kunne genskabe den samme øl igen og igen.
Om øllet kan der generelt siges:
- Der brygges hovedsageligt på malt og ikke på ekstrakter og andre former for "lette genveje". (Dog al respekt til dem der vælger denne måde!)
- Øllet bliver kun sjældent pasteuriseret (varmebehandlet), men er forsøgt nogle gange som eksperimenter i forhold til holdbarhed og smagsforskelle på pasteuriseret kontra upasteuriseret øl.
- Øllet bliver kun grovfiltreret, når det tappes på flasker eller fustager, så der vil altid kunne opleves en smule bundfald. Hovedparten af dette bundfald vil dog "klæbe" til flaskens/fustagens bund og kun lidt vil komme med ud i glasset. I fadøls-fustagerne er "problemet" endnu mindre. Bundfaldet består af smådele fra malten (kornet) samt gærrester, og burde kunne drikkes uden direkte dødsfald til følge - jeg lever da endnu :-)
- Øllets farve og smag stammer fra malten, humlen, gæren og i nogle øl - krydderier. Altså ikke noget med sødestoffer, karamel/kulør til at farve o.s.v. Det skal dog nævnes, at nogle øl med fordel kan få en gang laktose, der er en uforgærbar sukkerart som giver en høj restsødme - f.eks. velegnet i en knaldsort dessert-stout med kaffe, vanilje og hele svineriet.